Това заяви пред bTV Манол Пейков.  В момента в Пловдив се

...
Това заяви пред bTV Манол Пейков.  В момента в Пловдив се
Коментари Харесай

Манол Пейков: Альоша олицетворява ефективността на тоталитарнат...

Това съобщи пред bTV Манол Пейков. 

 

В момента в Пловдив се организира митинг в отбрана на " Альоша ", откакто общински съветници от ПП-ДБ внесоха искане за преместването му в Музея на социалистическото изкуство в София. На митинга се развяват съветски флагове.

“Альоша ” би трябвало да бъде пенсиониран, изместен деликатно и историята му да бъде разказвана ", разяснява Пейков. 

Според Иван Таков, общински консултант от БСП-София, диалозите за размера и височината на руските монументи са " идеологическа комплексарщина ". Той уточни, че МОЧА е " български монумент " и съветските флагове, които се веят на митингите в отбрана на Паметника на руската войска нямат нищо общо. Не пропусна да спомене, че украинското знаме върху фасадата на Столичната община е сложено нелегално.

" Не би трябвало да се води диалог за това какъв брой е огромен паметника. Историческият прочит на нещата е значим, само че това, което се случи и в София, е прегледен образец за погазването на законите от страната. ПСА беше транжиран нелегално ", счита Таков. 

" Битката, която руското посолство водеше в София през тези години, бе за мястото и височината. Тези монументи не трябва да бъдат разрушавани, а демонтирани, с цел да се смени това. Височината е метафора на руската власт, която стои над градовете и продължава да се упражнява по българските земи. Това са най-високите монументи - и в София, и във Варна, и в Пловдив ", изясни доцент Георги Лозанов.

Според него този вид надутост е обвързвана с всяка тирания. 

" След рухването на комунизма имаше огромна вяра, че Русия също ще стане част от свободния свят и ще тръгне нататък. Тогава имаше напълно друго отношение в общото раздвижване. Постепенно обаче Комитет за Държавна сигурност (на СССР) се върна на власт. Тези монументи с тяхната властова упоритост имат освен историческа, а политическа рекламация в сегашното. Затова би трябвало да са в музей, където се пази историята ", добави още Лозанов. 

" България е избрала пътя на демокрацията. Това е монумент на диктатурата. Не е добре да е там ", добави Лозанов.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР